PA D'ESPINACS i PANSES
Rubén: Xavi t'agraden els espinacs?
Xavi (cosinet de 7 anys): Ecs quin fàstic!
Rubén: Doncs el pa que has menjat avui per berenar era d'espinacs...
Xavi: nooooooooooooooooooooooooo!!!
Així va passar...Us presento doncs aquest pa, un xic diferent als que podem trobar en el forn de pa. Necessitem:
500 grams de farina de força
300 ml d'aigua
20 grams de llevat fresc
2 culleradetes de sal
Espinacs frescos (3/4 parts d'una bossa) o congelats (1 porció)
Per començar escaldeu els espinacs amb aigua (no caldrà triturar-los). Jo ho he fet amb la panificadora però també el podeu fer a mà. En el recipient de la panificadora o en un bol aboqueu-hi l’aigua amb el llevat dissolt i la sal. A continuació afegiu-hi la farina. Seleccioneu el programa de la panificadora i quan hagin passat 5 minuts del procés del pastat tireu els espinacs escaldats i les panses.
Les proporcions d’aquesta recepta no poden ser exactes ja que depèn de la farina que utilitzeu, jo en aquest cas he utilitzat farina de força, però també podeu utilitzar farina integral, de sègol, multicereals... Penseu però, que un cop fet el primer pastat ens ha de quedar una bola consistent que no sigui gaire enganxosa, per aconseguir-la haurem d’afegir una mica més de farina per guanyar consistència o aigua per perdre'n.
Si el feu a mà cal que pasteu i deixeu fermentar mitja horeta i després torneu a pastar i esperar que dupliqui el volum (potser 2 ó 3 hores). Enforneu a uns 220º. No cal que preescalfeu el forn.
llllllllllllllllllllllllll
Si us inicieu en el món del pa aquí trobareu molts bons consells:
Si utilitzeu una farina integral o de sègol barregeu-la amb farina de força o us quedarà un pa massa atapeït.
També podeu afegir una cullerada addicional de gluten (el que fa el llevat es menjar-se el gluten i expulsar gasos que faran créixer la nostra massa, d'aquesta manera el llevat tindrà més on menjar i més gasos expulsarà).
Fa temps no sé on vaig llegir que a molts pans se'ls afegia "millorant del pa". Això és, àcid ascòrbic (que és un antioxidant natural que trobarem en el suc de taronja per exemple). Des de llavors afegeixo el suc de mitja taronja o mandarina a l'aigua dels meus pans.
Comentaris
Núria
petons bonic!
Un abrazo fuerte
Tot i portar gairebé una bossa el gust dels espinacs no s’aprecia gaire. Les panses són opcionals, però queden molt bé en aquest pa.
Núria! El truc del redoxon insuperable!!! Me l’apunto!!! Gràcies per compartir-lo amb tots nosaltres.
Gemma! Encara no tens panificadora! Mira que vaig fer una predicció!! Prova’l encara que ho facis sense panificadora! És un pa amb ferro!
Olles i somriures! Si el fas i vols que et quedi més verdós posa-hi l’aigua de bullir els espinacs ;-)
Amics vermells ! Fa temps que tinc la panificadora, però ha estat 6 mesos reparant-se en el servei tècnic ! Finalment em van donar una de nova ! Tot i això no renuncio al pa de la Prat! Jejeje
Mar! Ja m’explicaràs el resultat d’aquesta manera tan diferent de menjar verdura!
Xaro! Aquest pa el trobaràs a pocs llocs!! Per tant si el vols probar ja saps com ho has de fer ;-)
Manel! Tu ho has dit, pa d’espinacs a la catalana, potser hauria de canviar el nom a la recepta!
Su!! No podia publicar una receta de pan sin mencionar el apartado tan interesante que tienes en tu blog. Además a mi me ha resultado muy útil! Gracias una vez mas!
Mariaaaa!!! I el teu bloc? T’explico tot seguit on pots trobar farina de força i tot tipus de farina, fruits secs, llegums, arrossos a molt bon preu:
J Renobell
Pg Picasso, 34
Ciutat Vella
08003 Barcelona
Tel: 933197636
Horari: DL-DV 09:15h a 13:30h y 16:15 a 19:30h, DS 09:15h a 13:30h
Això d'internet és per estar-hi les 24 hores si es vol... ara vinc de remenar al blog de nototsonpostres, amb un post de melmelades i m'apareixes tu dient que fas melmelada de mores...
La tens penjada? M'encanten moltissim les mores, són la meva debilitat. Però això d'esterilitzar els pots... no se. I la cera per damunt.. voldrà dir que no s'ha d'esterilitzar?
Petons i fins divendres amb el David...
Perdona per la gossadia de fer-te aquestes preguntes però és que vaig peix.
PTNTS
Dolça
T'explico. Jo vaig estar temps fent el pa a ma i sense panificadora. Després de veure com acabava la cuina, empastifada de massa i farina, la meva companya me la va regalar i estic encantat.
Més amunt explico on pots comprar un munt de farines i a molt bon preu.
LIDL posa sovint a la venda una panificadora a molt bon preu (marca bifinet 50 euros aprox).
Penso que més o menys totes les panificadora són iguals, tenen una o dues pales per amassar, i una resistència per coure el pa, per tant jo de tú no em gastaria massa calerons... Mira't les panificadores d'aquestes marques: kenwood, Palson o moulinex
Xao xao. Ja m'explicaràs