FLAÓ EIVISSENC
El flaó és el pastís per antonomàsia amb el qual s’associa Eivissa i Formentera. El flaó d’Eivissa és un pastís circular farcit de formatge, ous, sucre i unes fulles d’herba sana.
És un dolç popular que antigament es preparava per pasqua i que aprofitava ous i formatge fresc quan ambdós productes abundaven.
Aquest és el meu petit homenatge a aquestes dues illes que tant m’agraden i a les quals hi vaig sempre que puc.
Ingredients per a la pasta brisa dolça:
125 grams de farina
75 grams de mantega pomada
15 grams de farina d’ametlla
48 grams de sucre en pols
½ ou
Vainilla en pols (un polsim)
Sal (un pessic)
Grans de matafaluga
El farcit:
250 grams de mató
2 ous grans
150 grams de sucre
10-15 fulles d’herba sana (hierbabuena)
Barregeu en un recipient la mantega (a temperatura ambient), la farina d’ametlla, el sucre, la vainilla, la meitat d’un ou batut, els grans de matafaluga i la sal. Seguidament afegiu la farina i mescleu-ho tot. Feu una bola, emboliqueu-la en paper film i reserveu a la nevera mínim 30 minuts.
Un cop hagin passat els 30 minuts estireu-la amb el corró i esteneu-la en un motlle circular enfarinat (d’uns 20 cm de diàmetre) cobrint també les parets. Introduïu-la novament a la nevera mitja hora més per tal que torni agafar consistència.
Per acabar, preescalfeu el forn a 170ºC , punxeu la superfície de la base amb una forquilla, ompliu-la de cigrons i enforneu-la durant 20 minuts (part de baix). Un cop fet això traieu els cigrons i poseu-hi el farcit.
Prepareu el farcit barrejant el mató, els ous, el sucre i les fulles d’herba sana picades finament. Farciu la base amb aquest preparat i coeu al forn (170ºC, part de baix) durant 30 minuts.
És un dolç popular que antigament es preparava per pasqua i que aprofitava ous i formatge fresc quan ambdós productes abundaven.
Aquest és el meu petit homenatge a aquestes dues illes que tant m’agraden i a les quals hi vaig sempre que puc.
Ingredients per a la pasta brisa dolça:
125 grams de farina
75 grams de mantega pomada
15 grams de farina d’ametlla
48 grams de sucre en pols
½ ou
Vainilla en pols (un polsim)
Sal (un pessic)
Grans de matafaluga
El farcit:
250 grams de mató
2 ous grans
150 grams de sucre
10-15 fulles d’herba sana (hierbabuena)
Barregeu en un recipient la mantega (a temperatura ambient), la farina d’ametlla, el sucre, la vainilla, la meitat d’un ou batut, els grans de matafaluga i la sal. Seguidament afegiu la farina i mescleu-ho tot. Feu una bola, emboliqueu-la en paper film i reserveu a la nevera mínim 30 minuts.
Un cop hagin passat els 30 minuts estireu-la amb el corró i esteneu-la en un motlle circular enfarinat (d’uns 20 cm de diàmetre) cobrint també les parets. Introduïu-la novament a la nevera mitja hora més per tal que torni agafar consistència.
Per acabar, preescalfeu el forn a 170ºC , punxeu la superfície de la base amb una forquilla, ompliu-la de cigrons i enforneu-la durant 20 minuts (part de baix). Un cop fet això traieu els cigrons i poseu-hi el farcit.
Prepareu el farcit barrejant el mató, els ous, el sucre i les fulles d’herba sana picades finament. Farciu la base amb aquest preparat i coeu al forn (170ºC, part de baix) durant 30 minuts.
Comentaris
Núria
Salut!!!!!!!!!
Fins aviat
per cert, l'herba sana és el mateix que la matafaluga?
fins aviat.
petons veí!
Gemma, tens raó a Menorca també el fan! A més allà he viscut moments molt especials! La recepcionista del hotel ens va recomanar que anéssim una nit de lluna plena al far de favaritx! Màgic!
Cocinarte! Aquest pastís és molt bo, suau i les herbes li donen un toc refrescant! No embafa gens!
Olles i somriures! Prova’l que segur que t’agrada. Salut! Per a tu també!
Glòria ! La exactitud es deu a que he dividit entre dos la recepta que tenia apuntada a la llibreta ! Segurament la vaig extreure d’algun altre bloc… No recordo pas quin! Us heu cruspit ja els panellets?
Manel! La matafaluga i l’herba sana són dues coses diferents! La matafaluga són uns grans que tenen un gustet anisat i l’herba sana s’assembla a la menta!
Cuiners vermellencs! Com esteu? Ahhhhh!!! ses illes !!! A més recordo que mentre fèiem el curs amb en David Lienas aquest estiu, vaig marxar uns dies cap a Formentera…. Cuideu-vos molt !
Petunets,
Eva.
Què tenen ses illes!!!!
M'agrada molt el flaó, i mai m'he atrevit a fer-lo, però després de veure la teva recepta i el resultat, segur que m'atreviré.
La cuina i els productes de ses Illes són per a mi una de les referències de la bona cuina mediterrània.
Senzillet de moment però espero anar millorant.
Gràcies per animar-me.
De moment no podrè fer el teu pastís perquè m'he posat seriosament a fer un bon règim però serà un dels primers que faré perquè el matò m'agrada molt.
Una abraçada
SEmpre que vaig a ses Illes en menjo i m'encanta!
salut
http://apuntsdecuina.blogspot.com/
Petonets!!
Manel ! Jo sempre he anomenat « menta » a l’herba sana ;-)
Illetapitita! M’encanta Formentera! El teu nom (illetapitita) té res a veure amb Formentera?
Enric! Ja veus que és una recepta ben facileta! I a més bona! Per tant ja saps…
Maria! Molt bé pel teu bloc! Ja era hora!! De fet aquesta recepta també es pot fer amb altre formatge de tipus cremós, però a mí també m’agrada molt més el mató!
Francesc! Gràcies, prova’l que segur que t’agrada!
Xaro! Em dic Ruben i no Raul, però tranquil•la, des de petit han confos el meu nom pel de Raul, no ets la primera! Com ens agraden ses illes eh?
Martí! Sigues benvingut! M’alegra que t’agradi! Passaré ara mateix pel teu bloc…
Pebbles! M’alegra que t’agradi, ara ja saps que i com ho has de fer si vols que aquesta queixalada que comentes sigui real…
Gràcies a tots pels vostres comentaris!
Cada vegada que vaig a Eivissa faig maig amb els flaons, crec que aquesta setmana provaré de fer la recepta.
M'ha agradat molt el teu bloc.