PA D' OLIVES AMB ANXOVES

Encara que durant uns mesos, no pujava receptes per falta de temps per preparar-les, m' estic intentant posar les piles de nou i intentar publicar més seguit. Així, aprofitant que aquest dissabte he estat a casa, m' he posat de nou a la cuina, i entre altres coses he preparat aquest pa. La recepta original no portava ni anxoves ni formatge, però ja que tenia anxoves a la nevera i que m' encanta el formatge, no m' en he pogut estar d' afegir aquests ingredients.

Ingredients:
200 gr. de farina de força
30gr. de farina integral
1 cullerada de cafè de sal
1 cullerada de cafè de sucre
5 gr. de ferment sec
150 gr. d' aigua tèbia
orenga
anet
alfàbrega
julivert
pebre
oli d' oliva
120 gr. olives negres
120 gr. d' olives verdes
6 anxoves
formatge ratllat al gust

Amb aquesta quantitat d' ingredients, a mi m' ha sortit un pa d' uns 50cm de llarg aproximadament.

Primer de tot preparem la massa del pa, per als que tinguem panificadora es molt fàcil, tot al recipient i a la maquina, en el programa de massa (sense cocció), per als que no tingueu panificadora, posarem tots els ingredients (farina de força, farina integral, la sal, el sucre, el ferment, l' aigua tèbia, l' orenga, l' anet, l' alfàbrega, el julivert, el pebre i un bon raig d' oli d' oliva) en un bol i anirem amassant a ma fins aconseguir una massa fina i lleugera, però que no s' enganxi als dits (15 minuts aprox.) Un cop teniu la massa tapeu-la amb un drap net i deixeu-la fermentar durant un hora en un lloc càlid, veure-ho que la massa duplica el volum.

Mentre la massa fermenta podem picar les olives a trossos petits i picarem també les anxoves molt petites, ajuntarem les olives i les anxoves i amb un raig d' oli mesclarem els ingredients.
A l' hora allisarem la massa amb ajut d' un corró o de les pròpies mans, sobre una superfície enfarinada per evitar que s' enganxi a la superfície de treball, un cop estirada la massa, la dividim en tres zones imaginaries, com fèiem per la coca de llardons, col·loquem el farcit a la zona central i tapem amb les altres dues bandes. Si volem podem repartir per sobre una mica del formatge ratllat i un polsim de les especies que hem utilitzat per preparar la massa. Posem en una safata enfarinada i tornem a tapar amb un drap net, ara deixarem fermentar entre dues i tres hores, veurem que tornar a doblar el tamany.

Ara amb el forn calent a temperatura màxima (250 graus en el mau cas) i amb el ventilador si teniu, podem el pa a una alçada mitja, per sota col·locarem una altre safata amb aigua per a crear vapor dins el forn. El temps de cocció es d' entre 8 i 15 minuts depenent del gruix del pa i del forn, en el meu cas ha estat de 10 minuts.

Comentaris

Jordi, quin paaaaa! ha d'estar boníssim. M'hauré de tornar a animar a fer-ne a veure si supero el trauma que tinc amb els pans, és que no em surten de cap manera!!!!)
PTNTS
Dolça
Mercè ha dit…
Jordi, aquest pa ha de ser deliciós!!! L'hauré de provar! Amb les anxoves, les olives i el formatge... mmmmmmm!!!
Petons!
Gemma ha dit…
Ostres, aquest pa tan bo em recorda la foaccia que ens va ensenyar a fe rl'Iker a la Boqueria... Quina bona pinta que fa!
Anònim ha dit…
Hola, he vist aquest pa i crec que
ha de ser boniiiissim, pero tinc un petit dubte amb un ingredient
(encara porto la'L')que es el ferment sec???? es el mateix que el llevat de forner??
salutacions
Maria ha dit…
Ohhhh quin pa més maco... i ha de tenir un bon gust amb aquest ingredients...
xaro ha dit…
Jo tb tinc un trauma amb el pa, com la Dolça no hi ha manera.....algun dia caurà la panificadora !!!!
Jordi ha dit…
Dolça: Animat, que val la pena. Si l' amasses be, i el deixes que el llevat faci la seva feina de segur que et quedara un pa perfecte.

Mercè: T' animo a que provis de fer-lo, la veritat es que queda molt bo, amb aquest puntet salat que li donen les anxoves.

Gemma: No se com us va ensenyar l' Iker, però la textura que va agafar era semblant a la focaccia i pels ingredients podríem considerar-lo com a tal. Animat i prova'l.

Anònim: El llevat de forner et servira igual, el de forner per norma general (almenys el que a mi en ven el del barri) es fresc, esta en un bloc, s' ha de guardar a la nevera, i no sol dura més d' una setmana, el sec per norma es en pols, i a casa es pot conservar fora la nevera i dura molt més temps. De segur que al teu supermercat en pots trobar, encara que torno a dir que el de forner et servira perfectament.

Maria: Gracies pel comentari, i de gust, et puc dir que era molt bo, t' animo a que provis de fer-lo, de segur que quedaràs contenta amb el resultat.

Xaro: Et dic el mateix que a la Dolça, si aconseguiu una massa uniforme, que no s' enganxi a les mans i deixe-ho treballar el llevat segur que us sortira, aquest estaven fets a ma “http://alacuina.blogspot.com/2007/11/pa-les-fines-herbes.html”i van quedar bastant decents, si no ja saps apuntat al club de la panificadora, que val la pena.
La cuina vermella ha dit…
m'has deixat bocabadada! és genial aquest pa! Muac
Jordi, jo no tinc panificadora, com ja deus haver deduit, i d'aquí el meu trauma! Una coseta, l'amassat amb la Turbo-Chef (thermomix) serveix com si fos amassat a ma o fet amb panificadora?
Gràcies
PTNTS
Dolça
Massitet ha dit…
Buf, quina pinta!
una mica més i li dono un mos a la pantalla!
Deu ser excel·lent...
Su ha dit…
Esto es encandalosamente brutal y rico!!
Lo pruebo en breve y me aocrdaré de este equipo.
MªJose-Dit i Fet ha dit…
Una passada de pa!!! no vull ni imaginar el seu sabor ummmm et copio la recepta...petonets
ELS PEIXOS ha dit…
Que tal? Jordi o Rubén? no ho acabo d´entendre.
Fins i tot saps que tens que posar vapor al pa.
Els fornés perderant la feina amb aquest cuiners que hi han en aquest blocs.
Felicitats per aquest pa.
ELS PEIXOS ha dit…
Que tal ? Jordi o Rubén?
Fins i tot saps que tens que posar vapor per coura el pa.Els fornés perdran la feina amb aquest cuiners d´aquest blocs.
felicitats per aquets pa.
ARA ha dit…
Be, no se que dir, aquest pà te una pinta tan bona, que l'únic que s'em acut es donar-li una bona mossegada, peró como que no puc em conformaré contemplant. Quina meravella.
Cuinagenerosa ha dit…
jordi, amb aquests ingredients aques tpa ha de ser boníssim, i un luxe per berenar, per sopar o a qualsevol hora.
És ben veritat que a vegades entre la feina i els maldecaps laborals no tens temps ni ganes de fer res que no sigui jeure cinc minuts al sofà... Però ens alegrem que hagis trobat una estoneta per explicar-nos aquesta recepta tan bona.
He de confessar que mai he fet pa a casa, però només veure aquestes delícies sortides del forn ja m'alimento...

Salutacions!
Anna
illetapitita ha dit…
Quin pa més bonic que t'ha sortit!
I amb el toc personal que li has donat ha de quedar boníssim!
Ja tinc una idea per quan torni a fer pa, gràcies!

Entrades populars